Atunci când babilonienii au atacat Iuda, Dumnezeu i-a spus lui Ieremia: “Te voi scăpa şi nu vei cădea sub sabie, ci viaţa îţi va fi prada ta de război, pentru că ai avut încredere în Mine, zice Domnul.”

Este foarte important ca în vremurile grele din viaţa noastră să ne punem încrederea în Dumnezeu. De multe ori aceasta este tot ce ne mai rămâne şi Diavolul ştie că dacă ne fură încrederea, ne ia TOTUL.
De multe ori este aşa de greu să avem încredere din cauza faptului că nu vedem nimic în faţă, dar Dumnezeu i-a spus poporului său prin Isaia că atunci când nu văd nimic în viitor să se uite în trecut:

,,Ascultaţi-Mă, voi, care umblaţi după neprihănire, care căutaţi pe Domnul! Priviţi spre stânca din care aţi fost ciopliţi, spre gaura gropii din care aţi fost scoşi. Uitaţi-vă la părintele vostru Avraam şi spre Sara care v-a născut; căci l-am chemat, când era numai el singur, l-am binecuvântat şi înmulţit.” (Isaia 51:1-2)

Este important ca atunci când trecem prin perioade dificile să ne uităm în trecut la ceea ce a făcut Dumnezeu. Atunci când spunem :”Doar o minune mă mai poate scăpa!” să ne amintim de minunile trecutului. A fost o minune faptul că Dumnezeu a adus pe lume Poporul Său printr-o femeie infertilă.
Oamenii care se încred în Dumnezeu sunt plăcuţi de El şi Dumnezeu îi ridică. Despre Ezechia spune Scriptura: “El şi-a pus încrederea în Domnul, Dumnezeul lui Israel; şi dintre toţi împăraţii lui Iuda, care au venit după el sau care au fost înainte de el, n-a fost niciunul ca el.” (2 Regi 18:5)
De asemenea, în Biblie sunt foarte multe exemple în care Dumnezeu a pedepsit oamenii pentru că nu s-au încrezut în El. Cel mai important exemplu este poporul evreu, căruia Dumnezeu de multe ori i se adresează folosind afirmaţii de genul: “Domnul a auzit şi S-a mâniat. Un foc s-a aprins împotriva lui Iacov şi s-a stârnit împotriva lui Israel mânia Lui pentrucă n-au crezut în Dumnezeu, pentrucă n-au avut încredere în ajutorul Lui.”
Din toate aceste versete vedem că Dumnezeu apreciază încrederea noastră în El şi mai mult decât atât El este cel care ne dă victoria în încercare. Nu în ultimul rând, El ne poate da o bucurie divină atunci când ne este greu:

“Ferice de cei ce-şi pun tăria în Tine, în a căror inimă locuieşte încrederea. Când străbat aceştia Valea Plângerii, o prefac într-un loc plin de izvoare şi ploaia timpurie o acopere cu binecuvântări. Ei merg din putere în putere şi se înfăţişează înaintea lui Dumnezeu în Sion.” (Psalmul 84:5-7)